Recept på mysmellis…

Förra fredagen gjorde jag i vanlig ordning mysmellis till mina barn. Mysmellis är fredagens mellanmål som de får när de kommer hem från skolan. Det är något lite mer än den gamla vanliga smoothien och det kokta ägget som de annars brukar äta (som exempel). Jag tycker om att experimentera med nya recept och jag passar även på att baka nyttigt till dessa mellis.

Förra fredagen blev det i alla fall banan- och pepparkaksmuffins, havre-och proteinbars samt en lyxig chiapudding (jag förberedde chiapuddingen och dottern la på egenvald topping).

Det var många som ville ha recept på dessa godbitar så dom kommer här nedan. Muffinsreceptet lånade jag från Mitt Kök.

Banan- och pepparkaksmuffins

12 små muffins

mysmellis

Ingredienser

3 bananer
3 ägg
110 g kvarg (eller kesella)
0,5 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
0,5 dl chiafrön (kan uteslutas)
4 tsk bakpulver
1 krm vanlijpulver
2 tsk pepparkakskryddor
1 msk flytande honung (kan uteslutas)

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.
Mosa ihop banan, ägg, kvarg och honung.
Blanda alla torra ingredienserna väl i en bunke och vänd sedan ner blandningen i banansmeten. Klicka i små muffinsformar och grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter (du får hålla lite koll).

mysmellis

mysmellis

 

Havre- och proteinbar

mysmellis

Ingredienser

8 dadlar
2 dl mandel
5 msk kokosolja
4 dl havregryn
1 dl havrekli
3 msk raw kakaopulver
1 skopa proteinpulver vanilj
ca 4 msk kallt vatten (prova dig fram tills du får en lite kladdig och formbar konsistens på smeten.

Gör så här

Finhacka dadlar och kör dem i en mixer tillsammans med 1 dl mandel och kokosoljan. Tillsätt havregryn, havrekli, kakaopulver och vanlijpulver. Mixa ihop allt tillsammans. Tillsätt kallt vatten och mixa tills du fått en lite kladdig och formbar konsistens på smeten. Klä en ungsform med bakplåtspapper. Tryck ut smeten i formen, ca 1 cm tjock. Hacka 1 dl mandel att toppa med, tryck ner mandeln lite grann i kakan annars trillar den av när den ska ätas. Låt stå i kylen ca 1 h eller tills smeten stelnat till. Skär eller bryt loss en bit för att äta.

 

Chiapudding á la Isabelle

mysmeellis

Ingredienser

3 msk chiafrön
2 dl mandelmjölk (eller annan växtbaserad mjölk)
1 nypa vaniljpulver

Topping

ett par matskedar kesella efter eget tycke och smak (dottern valde vaniljkesella)
1 kiwi
ett par hackade mandlar
1 bit mörk choklad (minst 70%)

Gör så här

Chiapuddingen förbereds kvällen innan den ska ätas. Mät upp chiafrön, mandelmjölk och vaniljpulver i ett glas. Rör om tills det har fördelat sig jämnt. Ställ in i kylen och låt stå över natten (rör gärna om en extra gång innan du går och lägger dig). På morgonen lägger du sedan på din kesella och toppar med kiwi, hackad mandel och hackad choklad eller annan topping som du har hemma… vad som helst fungerar bra.

Låt väl smaka! Puss och kram!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *