Projekt Happy Place – vad går det ut på?

projekt happy place

Jag har ju lovat er att jag ska skriva lite mer detaljerat om vad vårt sommarprojekt går ut på, så här kommer nu ett inlägg kring detta. Det har varit många som har tyckt att det ska bli spännande att följa vårt projekt och det glädjer mig! Jag hoppas också att det leder till att fler startar sina ”Projekt Happy Place” hemma i slutändan.

Vad menar vi med Projekt Happy Place?

Ett ”happy place” är ju ett ställe där man mår bra. För mig står uttrycket både för en harmonisk omgivning men också för att jag mår bra inombords. När man är en familj som vi är så gäller ju detta också på en individnivå. Det blir inte bra om allt runt omkring mig ändras så att det passar mig men inte Jan eller barnen… det håller inte i längden.

Projektet kommer alltså dels att innebära att vi arbetar med saker som familj men också att vi arbetar med förbättringar på individnivå. Barnen är överhuvudtaget inte medvetna om att mamma och pappa har startat ett sådant här projekt, de får bara halka med utan att de vet om det. Vi tror att det är jag och Jan som sätter tonen här i huset och om vi kan få till en förändring/förbättring så kommer det smitta av sig på barnen.

Individuella förbättringsområden och mål

Vi är just nu i startgroparna av detta projekt och det är mycket möjligt att utformningen kring det hela kommer att ändras under tidens gång. Vi tänker som så att vi börjar där det gör mest skillnad, dvs där vi tror att grundproblemen ligger. Det är ju lite smutt att börja göra förändringar under semestern och vi är väl medvetna om att det kommer bli svårare så småningom när båda jobbar igen. Ja,ja, nog om detta! Nu till vad det är vi ska göra!

Jans förbättringsområden

  1. Hälsan – Jan har länge varit trött och orkeslös här hemma. Han tar ut all sin energi på jobbet och det blir inget över till oss här hemma. Det har i sin tur gjort att jag har känt mig väldigt ensam i allt som har med familj och hem att göra. Inte bra i längden! Det Jan nu tänker göra är att ta ett ansvar över maten han stoppar i sig och att han kommer igång och rör på sig. Hans motion i dagsläget är lika med noll och han skulle behöva gå ner ett antal kilo i vikt. Det viktiga här är dock att han hittar tillbaka till det energifulla jag han en gång var.
Projekt happy place
Kvällens middag stod Jan för.

2. Hushållsarbetet – Jan vill ta en större del av hushållsarbetet här hemma. Att han vill göra det beror helt enkelt på att han dels har förstått att jag inte tycker att det är så himla roligt att hålla på med hus och hem och dels på att han själv tycker att det är kul (säger han i alla fall :-)), Det kommer dock bli en utmaning för honom att inte hamna i sina vanliga vanor och rutiner där han ska ”snickra” sig till alla lösningar. Han har själv sagt att han inte vill ha fler husprojekt och istället bara underhålla det vi redan har. Jag är helt med i dessa banor!

Tinas förbättringsområden

  1. Företaget – jag ska lägga ännu mer krut på att fokusera på mitt företag. Jag jobbar ju hemifrån på mina egna villkor och jag kan ha svårt att inte bli distraherad av allt som behöver göras hemma. Det är slut på det nu!Projekt happy place

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Barnen – jag kommer ta ett uttalat ansvar för barnens skolgång. Det är något jag egentligen redan gör idag men nu är vi överens om att det är så det får vara.

Familjens förbättringsområden

  1. Ekonomin – vi behöver sluta med slösaktiga vanor och bli mer ekonomiska!
  2. Skärmtiden – den ska minskas drastiskt för barnen, men också för oss vuxna.
  3. Aktiv familj – jag har länge längtat efter att få dela min passion för rörelse i alla dess former med min familj, men de har inte varit lika entusiastiska som jag (läs Jan). Genom att minska skärmtiden så kommer det dock finnas massor av dötid och den tiden vill vi använda till att göra mer aktiva saker.
  4. Äktenskapet – vi behöver hitta tillbaka till varandra som man och hustru. Det känns som att vi i dagsläget är mest bara mamma och pappa.
  5. Beta av ångestlistan – i detta ingår bland annat ekonomin och skärmtiden men också andra små saker som vi har skjutit upp på.

Allt hänger ihop

Att jag och Jan har individuella mål och förbättringsområden innebär inte att vi inte hjälper varandra inom respektive område. Allt hänger ju ihop och vi är ju en familj så det är klart att vi måste verka som en helhet… tillsammans.

Att jag tar ett ansvar för barnens skolgång kanske kan verka konstigt för en del men det är en så viktig bit för mig och jag mår inte bra om jag inte hjälper och stöttar mina barn kring detta. Det innebär inte att jag strävar efter att mina barn ska ha A i alla ämnen, nej, jag har ett helt annat fokus. Jag vill självklart att barnen ska göra sitt bästa i skolan men det viktigaste är att de går igenom skolan och känner att de är bra och duger som de är oavsett vilka betyg de får. Jag vill inte att de ska tappa bort sig själva och sina drömmar i jakten på bra betyg!

Vi får väl se hur det går helt enkelt! Här på bloggen kommer jag som sagt var dela med mig av hur det går med vårt familjeprojekt. På instagram, instastories och IGTV, kommer jag främst dela med mig av min egen resa.

Hoppas ni vill hänga med!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *