Periodisk fasta och golden milk…

golden milk

Förra veckan ändrade jag som sagt var min morgonrutin lite grann. Det gjorde verkligen susen för mig och min energi. Denna har jag gjort ytterligare två små förändringar.

 1. Jag har börjat med periodisk fasta.

  Jag har testat detta förut och upplevde då att jag framför allt fick en stor höjning av min energinivå på dagarna, främst på förmiddagarna men även under resten av dagen. Andra fördelar jag såg var att jag hann göra annat på morgonen, t ex yoga eller meditera (som jag tycker alla borde få en daglig dos av), och att suget efter socker på eftermiddagen/kvällen blev näst intill obefintligt. Jag ville ha mat istället! Dessutom får ju tarmen vila när jag inte hela tiden stoppar i mig ny mat.

  Jag gör en så kallad 16:8, dvs fasta under 16 timmar för att sedan ha mitt ätfönster under resterande 8 timmar. För att vara lite mer exakt så kommer jag inte äta något mellan kl 20:30 och 12:30 för att sedan äta mellan 12:30 och 20:30. Det fungerar väldigt bra för mig! Jag kommer endast köra periodisk fasta på vardagarna då jag tycker det är väldigt svårt att hålla de fasta ät-tiderna på helgerna när man kanske har gäster eller är bortbjuden/iväg på äventyr. Dessutom älskar jag frukostar så för att det ska hålla i längden så vill jag kunna se fram emot en helgfrukost eller två.

  Har du provat periodisk fasta tidigare och vad har du då för erfarenheter kring det?

 2. Jag provar att starta min morgon med så kallad golden milk.

  golden milkVissa kanske anser att jag bryter min fasta om jag dricker en kopp golden milk på morgonen… men det struntar jag i :-). Jag tänker som sagt var good enough!

  Vad är då guldmjölk för nåt och varför ska jag testa det? Jo, jag vill åt den gyllene kryddan som ska vara så bra för oss… gurkmejan! Gurkmeja är full av nyttigheter för både kropp och hjärna, bland annat ämnet kurkumin som är en starkt antiinflammatorisk polyfenol. Polyfenoler är det som ger frukter, bär, grönsaker och kryddor sin färg, doft och smak och är starkt antioxidantisk. Det finns massor av vetenskapliga studier gjorda på just kurkumin som visar på att den har flera läkande egenskaper.

  golden milkDå jag satsar på en glad hjärna numera måste jag ju bara pröva denna omtalade dryck! Jag använder mig av receptet nedan som jag tagit från boken Happy Food, en av mina absoluta favoritböcker just nu.

   

Recept

4 portioner

Golden milk pasta:
1 tsk kardemummakärnor
1 tsk hel svartpeppar
2 msk malen gurkmeja
2 tsk malen kanel
2 msk riven ingefära
1,5dl vatten

8 dl mjölk eller växtbaserad mjölk såsom mandel- eller havremjölk

 1. Mortla kardemumma och svartpeppar fint.
 2. Blanda med övriga ingredienser till pastan i en kastrull.
 3. Koka upp försiktigt och låt sjuda under omrörning1-2 minuter tills det har tjocknat.
 4. Värm upp mjölken och tillsätt 1-2 msk golden milk-pasta (eller efter smak).

Varför inte pröva du också?

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *