Insikter efter mitt experiment – blev jag en roligare fru?

insikter

Måndag igen och det innebär ett nytt fokus och nya utmaningar. Mitt lilla experiment i förra veckan var väldigt intressant och jag tänkte att jag skulle dela med mig av de insikter som jag har fått.

Mina insikter

  1. Jan ber mig inte att göra så mycket som jag trodde – Inför detta experiment var jag lite orolig över att jag bara skulle behöva göra en massa tråkigt hushållsarbete. Och visst har det blivit en del sådant, som att åka och storhandla, tanka bilen, skala potatis och plocka undan, men inte alls så mycket som jag trodde att det skulle bli. Jag slogs faktiskt av insikten att Jan inte ber mig och mycket alls på dagarna. Jag inser att det nog är jag själv som går och inbillar mig att jag behöver göra allt. Visst det kanske inte blir gjort om jag inte gör det, för det finns ju inga garantier för att Jan gör det i mitt ställe, men det är verkligen inte så att Jan förväntar sig att jag ska göra det.
  2. Jan ber mig inte om så roliga saker – nej, så var det faktiskt och jag misstänkte ju också att det skulle bli så. Han kom inte med några roliga förslag på aktiviteter eller annat roligt utan när han väl bad mig om något så handlade det om vardagliga måsten. Med andra ord så har jag inte känt mig som en roligare fru genom att säga ja till allt som Jan föreslår.
  3. Jag tycker om att överraska Jan – det är roligt att fundera, planera och fixa till små överraskningar. Detta skulle jag kunna fortsätta med.
  4. Jan har svårt att visa uppskattning – under hela förra veckan fick jag inte ett tack what so ever för det jag gjorde, varken för de gånger jag sa ja till hans förslag eller de gånger jag överraskade honom. Jag tror säkert att han uppskattade det jag gjorde… problemet är att han inte visar det.
  5. Känslan av att man inte får något tillbaka är jobbig – det är inte roligt att inte känna att man uppskattas eller att ens partner bara tar, tar och tar utan att ge något tillbaka. Det gör det svårt att fortsätta att bara jobba med sig själv och det är lätt att man halkar in i att kräva saker tillbaka… och så blir det tjafs som en följd av det.
  6. Jan blir på bättre humör när jag anstränger mig – och det i sin tur leder till att jag också mår bättre.
insikter
Målade naglarna., då blir man väl fin…
insikter
Kan du skala potatisen? Javisst, kan jag det…
insikter
Storhandlingen åkte jag också på 🙂

Min slutsats

Vårt äktenskap mår helt klart bättre av att jag ändrar på mig litegrann! Självklart behöver Jan också ändra på sig, men jag ska ju bara fokusera på mig själv :-). Jag mår också bättre och är gladare när jag är trevlig… såklart. Jag tycker om att göra små saker för Jan, åtminstone fram till den dagen då jag känner att han borde göra något tillbaka och han inte gör det. Jag ska prata med Jan om att vi måste bli bättre på att visa varandra uppskattning!

Jag behöver jobba med att ändra mitt tänk kring att Jan vill att jag ska göra allt. Det är jag själv som har satt upp den verkligheten i mitt huvud.

På det stora hela känner jag inte att jag blev en roligare fru. Stämningen hemma har dock varit mycket bättre under veckan som varit, vi har inte tjafsat alls faktiskt. Det ser jag som väldigt positivt.

Ja, det känns bra det här måste jag säga. Även om kommunikationen inte alltid är på topp så vill vi samma sak och det är extremt viktigt!

Denna vecka som kommer ska vi båda fokusera på att visa närhet och uppskattning till varann.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *