Hur mycket grönsaker bör man äta på en dag?

hur mycket grönsaker bör man äta på en dag

I och med att jag försöker öka på grönsaksätandet här hemma så började jag fundera på ungefär hur mycket grönsaker det är som vi egentligen bör få i oss på en dag. Enligt livsmedelsverket ligger mängden på 500g om dagen men enligt senare forskning så är det ultimat att ligga på upp emot 800g.

Så hur mycket är då 800g grönsaker om dagen? Ja, ungefär 4 morötter, en paprika, en aubergine och en tomat tydligen. Det känns inte alls omöjligt för mig att få i mig det tycker jag, tror att jag redan ligger väldigt nära det. Däremot blir det lite övermäktigt om jag sedan lägger till mängden fett och protein som jag också behöver. Ska jag dessutom sluta äta när jag är 80% mätt så blir det ännu lite knepigare.

Visst kan man lösa det genom att köra 1 grönsaksjuice om dagen eller något sådant men då går jag ju miste om en hel del fibrer som kroppen också behöver. Plus att det blir väldigt mycket drickande på en dag om jag ska få i mig både citronvatten, golden milk, kaffe, te, förmiddagsdrink och grönsaksjuice. Måste ju få i mig vatten också :-).

Jag tror dock inte att det på något sätt är omöjligt, jag måste bara testa mig fram lite. Tänker ändå att det enklaste är att vid middag och lunch först lägga upp grönsakerna, ungefär en halv tallrik och sedan lägga på lite mindre kolhydrater än vanligt. Här menar jag kolhydrater i form av quinoa, sötpotatis, potatis och andra rotfrukter. Grönsaker i sig är ju också kolhydrater. Kanske att jag också kommer dra ner lite på proteinet, vi får se vad som funkar.

Till mellanmålen är det också bra om man har lagt till lite grönsaker. Det gör jag redan som det ser ut idag så det är väl bara att fortsätta med det antar jag.

Sen får man ju inte glömma att vi är 5 personer i denna familj och att det i sin tur skulle innebära att vi behöver köpa hem ca 23 kg grönsaker varje vecka! Så mycket grönsaker kan jag inte tänka mig att vi köper som det ser ut idag. Nästa gång det är dags för storhandling ska jag väga, jag lovar.

Hur gör ni? Får ni i er tillräckligt med grönsaker på en dag?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *